Plante de interior

Momentul potrivit pentru transplantarea plantelor

Cele mai multe plante care se dezvoltă în ghiveci au nevoie de o casă nouă, la intervale regulate de timp, pentru a evita îmbolnăvirea lor și pentru a le intensifica creșterea. Operația denumită transplantare este recomandată primăvara, la 1-5 ani, în funcție de ritmul de creștere al speciei.

 

De obicei există câteva semne care atenționează că planta necesită un transfer în alt ghiveci:
-    rădăcinile ies prin gaura de scurgere a ghiveciului
-    pământul de la suprafață se degradează rapid și chiar se albește
-    frunzele nou apărute nu ajung la dimensiunea celor vechi
-    apa nu mai este absorbită rapid.

 

Etapele transplantării sunt aceleași pentru toate plantele, ceea ce diferă este gradul de dificultate raportat la dimensiunea plantei.

 

În primul rând se caută alt ghiveci, mai mare decât cel anterior cu 4-6 cm în diametru. Un model prea mare va favoriza dezvoltarea exagerată a rădăcinilor în detrimentul foliajului, iar un model prea mic va fi insuficient pentru creșterea plantei.

 

Planteaza iarna lalele in ghiveci

Nimic nu vestește mai bine aerul primăverii decât un buchet de lalele colorate. Nuanțele vii și multiple sub care se prezintă, precum și forma unică a bobocilor abia înfloriți, transformă lalelele în florile preferate ale primăverii. 
Citeste mai departe

Cum se rasfata plantele de interior?

Plantele, asemeni oamenilor, au preferințe legate de muzică, băutură sau companie. Anumite substanțe le provoacă creșterea, un anumit tip de băutură le favorizează strălucirea și anumite tratamente le fac viguroase. Puțină bere din când în când, o seară cu muzică bună sau un duș potrivit o dată pe lună sunt doar câteva dintre capriciile după care tânjesc plantele de interior. 
Citeste mai departe

Feriga - o frumusete salbatica in casele noastre

Feriga este o plantă care nu trece neobservată. Ea asigură decorului viață și o tentă tropicală. Îngrijirea nu este deloc dificilă, iar dacă știi ce condiții să-i oferi te va răsplăti cu ionizarea/purificarea aerului și cu ramuri gigantice de frunze verzi. Cel mai răspândit tip de ferigă de la noi este Nephrolepis. Aspectul elegant, impunător, regal, curgător este obținut cu ajutorul unor simple metode aplicate în îngrijirea plantei. 
Citeste mai departe

Adauga viata spatiului cu ajutorul plantelor

Dacă te uiți în jurul tău în aceste luni de toamnă, totul pare sumbru și trist. Pământul nu mai este acoperit cu un strat verde, florile nu mai sunt colorate iar copacii sunt dezgoliți de frunze. Cum ai putea să te simți plin de energie într-un asemenea mediu dezolant? 
Citeste mai departe

Plante cu efecte toxice

Plantele de interior prezintă efecte benefice pentru casele și viețile noastre. Nu numai că purifică și recondiționează aerul învechit din locuință, dar și captează o serie de poluanți prezenți în interior. Totuși, multe asemenea exemplare provin din zonele tropicale și conțin componente care prezintă reacții adverse în cazul oamenilor, animalelor sau mediului. 
Citeste mai departe

Pomisori tropicali pentru interior

Orice locuință este accesorizată cu diferite soiuri de plante în ghiveci. Însă citricele de interior, crescute la rândul lor în vase, reprezintă mai mult decât niște pomi în miniatură. Sunt minunate obiecte de decor și adevărate surse de parfum îmbătător. 
Citeste mai departe

O floare de o zi

Există plante care nu prezintă niciun interes decorativ, având aspectul destul de sărăcăcios și forma îndeajuns de ciudată. Totuși, florile acestor plante sunt absolut minunate, remarcabile, intens colorate, de o frumusețe aparte. Stau înflorite doar 1 zi și aparțin cactușilor. 
Citeste mai departe

Florile lunii mai

Nimeni nu poate rezista frumuseții și gingășiei panseluțelor. Delicate, de înălțimi mici, într-o multitudine de culori contrastante, aceste flori reușesc să scoată un zâmbet de la fiecare privitor. Este bine să plantezi panseluțele în grădină, în locuri însorite și sol bogat în substanțe nutritive, însă și ghivecele sunt recomandate pentru interior sau pentru pervazul geamurilor. 
Citeste mai departe

Sfaturi pentru ingrijirea plantelor de interior

Plantele din locuința ta nu arată cum ți-ai dori? Le vezi bolnave, triste sau nemulțumite de condițiile oferite? Există răspunsuri și soluții pentru fiecare întrebare sau problemă. Este de ajuns să urmezi sfaturile de mai jos pentru a te bucura de plante sănătoase, care însuflețesc casa prin prezența lor și care prezintă efecte benefice pentru persoanele din jur. 
Citeste mai departe