7.0/10

Feriga - o frumusete salbatica in casele noastre

Feriga este o plantă care nu trece neobservată. Ea asigură decorului viață și o tentă tropicală. Îngrijirea nu este deloc dificilă, iar dacă știi ce condiții să-i oferi te va răsplăti cu ionizarea/purificarea aerului și cu ramuri gigantice de frunze verzi.

 

Cel mai răspândit tip de ferigă de la noi este Nephrolepis. Aspectul elegant, impunător, regal, curgător este obținut cu ajutorul unor simple metode aplicate în îngrijirea plantei.

 

Mediul în care este ținută feriga nu necesită pretenții deosebite. Foarte importante sunt apa, umiditatea și lumina.

 

Majoritatea ferigilor solicită un mediu luminos, dar nu unul în care razele soarelui acționează direct asupra plantei. Un colț estic sau o fereastră care dă spre nord sunt punctele ideale pentru poziționarea ferigii. Lumina directă are ca efect arderea frunzișului. Dar și lipsa completă a luminii va dăuna grav, ducând până la moartea plantei.

 

Cel mai bun pământ pentru dezvoltarea ferigii este cel cu un ridicat conținut organic și cu un strat de drenaj bine evidențiat.

 

Temperatura preferată de ferigă este cea care depășește 15-16 grade Celsius. Căldura într-un mediu uscat nu este deloc benefică, la fel cum dăunător este și frigul. Prin luna septembrie ar fi indicat să duci în casă ghiveciul și să asiguri plantei condiții optime pentru creștere.

 

Ai fi tentat să crezi că dacă feriga iubește umezeala trebuie udată în fiecare zi. Fals. Rădăcinile se vor distruge dacă băltesc în apă. Metoda perfectă prin care poți asigura necesarul zilnic de apă este următoarea: ghiveciul cu pământ în care este feriga, găurit la bază, trebuie așezat într-un vas mai mare (fără găuri, de această dată). Pe fundul vasului așează un strat de pietricele, cam de 5 cm, peste care torni apă cât să le acopere. Apoi poziționezi ghiveciul cu feriga astfel încât să fie ușor suspendat și să nu atingă apa. De asemenea, stropirea frecventă a frunzelor cu apă fiartă și răcită este o altă soluție prin care poți asigura plantei umiditatea de care are nevoie.

 

Udarea este necesară când stratul de pământ de la suprafață se simte uscat la atingere, de obicei mai des vara și săptămânal iarna.

 

Fertilizarea cu substanțe nutritive se efectuează în perioadele de dezvoltare maximă, de 2-3 ori pe lună.

 

Având frunze lungi de până la 1 metru, feriga are nevoie de spațiu larg pentru a se dezvolta armonios și pentru a impresiona. Dacă vrei să o scoți în evidență alege un suport pe un picior, înalt de 1,5 metri, pe care să așezi ghiveciul.

 

Cu o impresie delicată și o înfățișare ce amintește de pădurile tropicale, feriga îmbogățește orice interior, aducând un farmec distins camerei.

 

Etichete: plante de apartament feriga de camera ingrijire feriga feriga plante


Articolul Feriga - o frumusete salbatica in casele noastre a fost publicat de Amenajari Interioare la data .

Articole similare:

Comentarii: