7.0/10

Cum sa...aranjezi masa

De cele mai multe ori, ocaziile festive sau sărbătorile presupun pregătirea și servirea mesei. Acasă. Asta înseamnă invitați, mâncare gătită, masă aranjată și decorată. Un asemenea eveniment are succesul garantat doar dacă, pe lângă o mâncare delicioasă și savuroasă, aplici câteva reguli de aranjare a mesei.

 

Pentru început, trebuie să știi exact numărul invitaților. Aranjamentele de pe masă și poziționarea acesteia depind și de acest amănunt.

 

Apoi acordă atenție sporită farfuriilor, paharelor, tacâmurilor. Pe lângă prezentarea impecabilă din punctul de vedere al îngrijirii, aceste accesorii au nevoie să fie plasate după reguli stricte:   

 

  • Farfuria pentru primul fel, goală, se așează peste farfuria de serviciu
  • În stânga acesteia este locul furculițelor, dar nu mai mult de 3 bucăți. Acestea se aliniază cu dinții în sus, în ordinea utilizării lor (modelul dinspre exterior se folosește la primul fel)
  • La dreapta farfuriei se pun cuțitele, cu partea tăioasă spre interior, tot în ordinea utilizării și tot în număr maxim de 3
  • Lingura de supă și lingurița pentru desert se așează în fața farfuriei
  • În privința paharelor sunt necesare 3 tipuri, neapărat din același serviciu. Ele se plasează în fața farfuriei, spre dreapta.

Fața de masă trebuie să fie pe măsura evenimentului – apretată, într-un alb imaculat, din material fin dar rezistent. În niciun caz nu vei folosi plasticul, nici pentru pahare nici pentru fața de masă.
Șevețelele sunt în aceeași linie, elegante, așezate în paharele de apă, deasupra farfuriei sau în suporturi special concepute.

 

Întotdeauna în supieră, în salatieră și în platoul cu preparate din carne vor sta polonicul, tacâmul pentru servit salata și tacâmul pentru porționarea și servirea fripturii.

 

Alături de toate componentele unei mese bine organizate se mai află coșurile de pâine, setul de scobitori, solnițele speciale pentru sare și piper. Atât. Restul condimentelor gen oțet, ulei, smântână, muștar se aduc doar la cererea invitaților.

 

Tot din setul de reguli pentru pregătirea mesei fac parte obligațiile gazdei de a ține cont de preferințele gastronomice ale tuturor invitaților, mai ales dacă printre aceștia sunt copii sau vegetarieni.

 

Pentru a imprima un aer familiar sunt indicate lumânările sau florile. Acestea încântă privirea și adaugă căldură atmosferei. Vazele cu flori sau aranjamentele florale trebuie să fie joase pentru a nu împiedica mesenii să se vadă.

 

Spațiul necesar fiecărui invitat, pentru ca acesta să se simtă cât mai confortabil la masă, este de cel puțin 50 cm.

 

Ești destul de prevăzător când decorezi masa pentru a o completa cu piese de veselă în plus, cești de cafea, castronașe, tacâmuri?

 

Etichete: invitati reguli in aranjarea mesei aranjare tacamuri decorare masa


Articolul Cum sa...aranjezi masa a fost publicat de Amenajari Interioare la data .

Articole similare:

Comentarii: