7.0/10

Cum sa...amenajezi o bucatarie mica

Bucătăriile cu o suprafață limitată necesită o abordare diferită atunci când vine vorba de amenajarea lor. Tocmai datorită spațiului restrâns, organizarea acestor încăperi devine o provocare.

 

Construite, de obicei, în formă dreptunghiulară, aceste zone ale locuinței nu oferă multe opțiuni de decorare, la prima vedere. Mai mult, bucătăriile mici sunt considerate un coșmar pentru cei mai mulți dintre proprietari.

 

Chiar dacă procesul de amenajare a unei bucătării mici este văzut drept o corvoadă, el poate deveni deosebit de interesant și de plăcut, în special dacă te preocupă designul casei. Iar la final vei iubi cu siguranță noul refugiu.

 

Atâta timp cât urmezi sfaturile de mai jos în ceea ce privește amenajarea bucătăriilor mici, poți fi convins că rezultatul va fi unul pe măsura așteptărilor.

 

  • Într-o bucătărie limitată, electrocasnicele și spațiile de depozitare sunt prioritare.
  • Pentru a profita la maximum de spațiul oferit, învață să jonglezi cu elementele funcționale, cum ar fi dulapurile, culorile, rafturile, podeaua.
  • Știi deja că nuanțele închise nu sunt recomandate într-o încăpere mică, deoarece o fac să pară și mai restrânsă. Dacă ai o fereastră generoasă prin care pătrunde lumina naturală este indicat să alegi culori pale, neutre, care vor reflecta luminozitatea disponibilă. Pereții, dulapurile sau blatul de lucru ar trebui gândite într-o nuanță deschisă, iar aparatele electrocasnice pot fi executate din inox.
  • De cele mai multe ori, podeaua dintr-o bucătărie mică este neglijată. Însă tocmai această componentă poate aduce un strop de dramatism în încăpere. Niște plăci de gresie în alb și negru, un covor îndrăzneț sau un mozaic colorat vor adăuga personalitate spațiului și vor face o declarație de stil, fără să fie copleșitoare.
  • Majoritatea bucătăriilor mici tind să fie întunecate. De aceea este esențial să acorzi atenția cuvenită iluminării. Corpurile de iluminat constituie o parte importantă a decorării. Atârnă lumini deasupra chiuvetei, instalează lumini sub dulapurile suspendate pentru a accentua blatul de lucru, folosește corpuri de iluminat simple pentru tavan (spoturi încastrate, bară cu spoturi direcționate). Încearcă să te orientezi către corpuri de iluminat care prin simpla lor prezență acționează pe post de obiecte de decor.
  • Una dintre cele mai bune modalități de a amenaja corespunzător o bucătărie mică este să gândești în termeni de ”dezvoltare pe verticală”. Chiar dacă spațiul cu care poți lucra pe orizontală este restrâns, există o mulțime de elemente verticale asupra cărora să-ți focusezi atenția. Pentru început, utilizează tot spațiul disponibil pe care îl ai, în special pereții. Asta înseamnă să comanzi/cumperi dulapuri suspendate care ating tavanul. Dacă, totuși, corpurile de mobilier nu se extind până la tavan, exploatează spațiul liber de deasupra lor prin aranjarea unor coșuri din răchită în care să depozitezi diferite accesorii de bucătărie.
  • A găsi destul loc pentru stocarea bunurilor este o sarcină solicitantă într-o bucătărie foarte mică. De aceea, în loc să vezi lipsa spațiului ca pe o problemă, încearcă să amenajezi încăperea prin expunerea acestor obiecte pe post de decorațiuni. De exemplu, farfuriile, ustensilele de gătit, paharele și recipientele cu alimente uscate le poți aranja pe polițe deschise. Atârnarea cratițelor și tigăilor de tavan sau de perete nu numai că le face mult mai accesibile, dar reprezintă și un accent atractiv pentru bucătărie. A învăța cum să decorezi cu produsele de bucătărie te ajută să eliberezi spațiu valoros de depozitare și, de ce nu, poate transforma gătitul într-un proces mult mai plăcut.
  • De vreme ce mobilierul prezent într-o bucătărie mică este, la rândul lui, puțin, măcar să fie executat din materiale de calitate. Marmura sau granitul (pentru blat sau podea) vor oferi un aspect modern și sofisticat. Această abordare va adăuga valoare bucătăriei și va scoate din anonimat o zonă banală a locuinței.

Când planifici decorarea unei bucătării restrânse și înghesuite ține minte tips-urile de mai sus și vei realiza un loc atrăgător, funcțional, modern, util. Nicio provocare nu va fi prea mare pentru tine!

 

Etichete: decorare bucatarie mica sfaturi decorare bucatarie bucatarie restransa spatiu mic elemente functionale amenajare pe verticala zona inghesuita amenajare bucatarie


Articolul Cum sa...amenajezi o bucatarie mica a fost publicat de Amenajari Interioare la data .

Articole similare:

Comentarii: