10.0/10

Iazul din gradina - un colt de natura si o oaza de relaxare

Avantajele vieții la curte sunt numeroase și foarte ispititoare. O grădină în fața casei, gazon, flori, pomi fructiferi, terasă neacoperită, foișor, păsărele, animăluțe de curte și chiar un mic iaz amenajat pentru a te relaxa în zilele de vară.
Ceea ce este atrăgător pentru această situație este faptul că indiferent de suprafața de pământ din jurul casei se pot găsi soluții pentru crearea diversității în grădină.

 

Iazul a devenit, încet încet, o componentă plină de viață pentru fiecare grădină. Construit sau cumpărat, el constituie o sursă permanentă de relaxare, reprezentând o parte integrantă din natura ce ne înconjoară.

 

Realizarea unui iaz în propria grădină implică ceva efort din partea ta, însă rezultatele te vor mulțumi pe deplin și efectele vor fi spectaculoase. Ceea ce trebuie să știi încă de la început este că vei avea nevoie de pești care vor popula apa, de plante acvatice, pietre, ramuri de copaci și arbuști, în lipsa acestora priveliștea fiind una ciudată și dezolantă.

 

Locul pentru construirea iazului trebuie ales în funcție de câteva criterii: umbra nu este benefică plantelor și peștilor, soarele trebuie să scalde iazul cel puțin 4 ore pe zi, pământul trebuie să fie ușor drenabil, copacii cu rădăcini mari nu sunt indicați în apropierea iazului, este necesară o relaționare a iazului cu restul grădinii și cu vegetația existentă.
În ceea ce privește dimensiunile iazului, cu cât este mai mic cu atât va fi mai sărăcăcios și nesemnificativ.

 

Iată care sunt etapele executării unui iaz:

 

 • stabilește și marchează forma iazului
 • sapă o groapă de minim 80 cm. Îndepărtează pietrele, buruienile sau rădăcinile de pe fundul gropii. Fă în așa fel încât marginile iazului să aibă aceeași înălțime. Cu pământul rezultat din săpătură poți forma în jurul iazului un dig, delușoare sau movile
 • acoperă groapa cu nisip de aprox. 5 cm grosime
 • învelește întreaga groapă, pe toți pereții ei și pe zona care depășește marginile, cu folie
 • peste folie pune un strat de pietriș sau de geotextil
 • așează plantele dar acoperă pământul cu pietriș
 • umple iazul cu apă, preferabil nu de la robinet
 • lasă lucrarea câteva zile să se odihnească și să-și definitiveze forma
 • taie folia care depășește marginile și fixeaz-o într-un șanț mic săpat pe toată lungimea iazului
 • acoperă marginile cu pietre de dimensiuni diferite, cu pietriș, cu plante care atârnă, cu crengi groase de copaci sau cu ghivece cu flori
 • dacă introduci pești în iaz filtrează apa înainte.

Plantele cele mai indicate pentru amenajarea iazului sunt trestia, ferigile, nuferii și alte flori iubitoare de apă și de mlaștină.

 

Accesoriile obligatorii pentru buna funcționare a unui iaz sunt pompa pentru recircularea apei, filtrul de întreținere a apei, sistemul de evacuare a apei uzate.

 

Dacă vrei să primești totul de-a gata apelează la achiziționarea unui iaz. Mai exact, poți cumpăra un bazin din PVC sau fibră de sticlă, foarte rezistent, cu un design natural și într-o gamă variată de modele. Instalarea lui se va face de către specialiști.

 

Costurile realizării și întreținerii unui iaz pot varia de la câteva sute de euro până la zeci de mii de euro. Satisfacțiile sunt, însă, pe măsură. După finalizarea lucrărilor nu-ți rămâne de făcut decât să te bucuri de priveliște.

 

Ai începe o asemenea intervenție în grădina ta?

 

Etichete: etapele constructiei unui iaz iazul din gradina relaxare in gradina apa amenajare gradina


Articolul Iazul din gradina - un colt de natura si o oaza de relaxare a fost publicat de Amenajari Interioare la data .

Articole similare:

Comentarii: